Kuchnia krajowa ukształtowała się na powierzchni wieków pod wpływem rozmaitych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych państw?
Co wpłynęło na aktualną postać kuchni lokalnej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w takim razie przeróżne ceremoniały, kompozycje i smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można też te dania, które stereotypowe są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podstawę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są sztampowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w głównej mierze to, iż najważniejszym i w najwyższym stopniu sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść można w Polsce to oczywiście:
• pierogi z rozmaitymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są naturalnie ziemniaki. Z przyjemnością przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma w rzeczy samej wiele do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Też przybywający do nas turyści zaznaczają, że jest apetyczna i sycąca.