Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz smacznie zjeść? Pośród licznych możliwości, które oferuje kuchnia europejska warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to różnorodność smaków, kolorów i spora porcja zdrowia.
Charakterystyczne włoskie smaki
Standardowemu Polakowi restauracja włoska, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoska kuchnia to również takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie dania
Pasty są podstawą kuchni włoskiej. Włosi przyrządzają makarony w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie da się dodać do tej potrawy. jedzonko Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy drobiowe i przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść każdego dnia.
Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też risotto, focaccia, minestrone oraz liczne desery – takich jak tiramisu czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- ricotty, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film