Należałoby spróbować dania kuchni staropolskiej

Każda sztuka kulinarna cechuje się osobistymi obyczajami, obrządkami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga i łatwa. Znacznej większości z nas łączy się wyłącznie z pierogami (które są wybitnie doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za polskie, głównie z powodu podawania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone przeważnie z Polską. Można dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bezbłędnie smak stereotypowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to jedynie jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, swoistych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skupmy się jednakże jeszcze raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie produkty i składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w samej rzeczy niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film