kawa ziarnista arabica

Zwykło się sądzić, że jeśli korzystna kwa to bez jakiegokolwiek ale arabica, lecz ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest drogi i dominujący na świecie? Czemu tak nadzwyczaj skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

kawa arabica mielona
Czym jest arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany również kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma kompletnie przeróżne potrzeby i może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego artykuły, innymi słowy kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kategoryzuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są wybitnie analogiczne, to jednakże się różnią.
Kawa arabica z Peru
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta oraz równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najodpowiedniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest przeważnie poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina prosperuje nieomalże przez cały rok i adoruje ciepło, wobec tego z największym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych pomiędzy wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest bardzo odporny na warunki pogodowe, ubóstwia ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą całkowicie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Czemu Arabica jest najlepsza?
Gatunek określany mianem Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, albowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna i aromatyczna. Niemniej jednak co istotne dla jej handlowej wartości, niezwykle łatwo ją scalać z aromatami, wskutek tego nieraz wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź też korzennym. Zanim kupimy kawę typu arabica warto przeczytać dokładnie skład towaru, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko dodatkiem.